Необходими продукти:
- 200г заквасена сметана
- около 400г малини / 2 малки кофички
- пудра захар на вкус
- 2ч.л. агар-агар
- 1/2к.ч. вода
- 2 пакета бишкоти / около 300г
- прясно мляко за накисване на бишкотите
- 400мл прясно мляко
- 3 жълтъка
- 4 пакетчета ванилия / по-малко от чаена лъжица
- 3с.л. брашно
- 75г захар / по-малко от половин чаена чаша
- Агар-агарът се накисва в кафена чаша, пълна до половината с топла вода, и се бърка, докато се разтвори. Прехвърля се в канче или друг малък метален съд и се кипва, като се разбърква от време на време. Котлонът се намалява и се оставя да къкри 5-10 минути.
- Приготвя се кремът с прясно мляко. В купа се смесват захарта, ванилията, брашното, жълтъците и 50мл прясно мляко. Разбъркват се, докато захарта се разтвори напълно и се получи гладка смес.
- В касерола се загрява прясното мляко и се довежда почти до кипване. Сваля се от котлона. Към него на струйка се добавя яйчената смес.
- Бърка се, докато се сгъсти. Готовият крем се сваля от котлона и към него се добавят 2/3 от приготвеният агар-агар, който трябва да е течен. Ако не е течен, го кипнете отново. Разбъркайте добре крема.
- Във форма за торти наредете по стените и дъното бишкоти, които предварително натопявате в прясно мляко, за да не останат сухи. Изсипете яйчният крем върху тях. Върху него наредете ред бишкоти. Оставете тортата на страна, докато приготвите малиновия крем, който ще сложите последен.
- Разбъркайте добре заквасената сметана в достатъчно голяма купа. Изсипете в нея малините и ги намачкайте с вилица или ги пасирайте. Добавете пудра захар на вкус. За препоръчване е да не прекалявате със захарта, а да оставите малиновият вкус да доминира. Аз сложих на око около 2-3 с. л.
- Прибавете останалия агар-агар. На мен ми се наложи да го кипна преди да го добавя към крема, за да се разтвори отново. Разбъркайте сместа много добре и я изсипете върху бишкотите като последен пласт крем.
- Сега можете да оставите сглобената торта да изстине на плота, след това да я покриете с прозрачно фолио и да я приберете в хладилник да престои една нощ.
- Понеже малините са кисел плод и не са термично обработени, използваното количество агар-агар е достатъчно колкото да стегне крема, но не и да го превърне в парфе. Така малиновият крем е лекичък и има приятна текстура.