вторник, 8 октомври 2013 г.

Ябълков щрудел по стара рецепта

Продукти
За тестото
2 яйца
2 к.ч. захар
1 к.ч. олио
1 к.ч. кисело мляко
1 пак. амонячна сода
1 щипка сол
брашно – колкото поеме

За плънката
8-10 ябълки
½ пакетче канела
½ ч.ч. орехи (натрошени)
½ ч.ч. захар

Рецепта за ябълков щрудел
• Разбийте захарта и яйцата – може и на ръка. Добавете олиото, киселото мляко, амонячната сода и солта.
• Започнете да добавяте брашното, като преди това го пресявате, докато се замеси на тесто. Месете до средна твърдост. Самото тесто, след като е готово, има леко зърнеста структура.
• Разделете го на три еднакви топки и го оставете да почине за малко.
• Обелете, почистите ябълките и ги рендосайте на едро. След това ги изцедете добре. Към тях добавете орехите, канелата и захарта.
• Намаслете тавата, в която ще печете щрудела. Разточете едно топче /използвайте повече брашно при точенето/ и го застелете на дъното на тавата.
• Върху него поръсете половината от ябълковата плънка. Следва втората кора – > плънка – и накрая завършвате с кора, която намазвате с олио.
• Сладкишът се пече първоначално на предварително загрята фурна на 120 С за около 15- 20 мин., след което температурата се повишава на 180С.

Да ви е сладко!