* 350 мл прясно мляко
* 80 г меко краве масло
* 2 яйца
* 7 г суха мая
* 150 г сушени плодове (кайсия, синя слива, вишна...)
* настърганата кора от половин лимон и половин портокал
* 2 ч.ч. (по 250 мл) фино бяло брашно
* по 1/4 ч.л. канела, индийско орехче, джинджифил, карамфил, ванилия
* 3 с.л. захар ( с връхче)
* щипка сол
За украсата:
* 75 г брашно
* прясно мляко
* 2 ванилии
* 1 с.л. захар
За сиропа:
* 4 с.л. прясно мляко
* 2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното два пъти.
Добавете парченцата масло (със стайна температура), маята, подправките,
захарта, солта и разбъркайте.
2. В отделна купа рабийте яйцата с млякото.
3.
Изсипете млечно-яйчената смес към брашното, разбъркайте и замесете
меко, хомогенно тесто. Покрийте го с дебела кърпа и го оставете на топло
място за около час.
4. Втасалото
тесто разделете на 12 топчета, сплескайте леко всяко топче и в средата
му сложете порция от нарязаните на ситно сушени плодове и настърганите
кори. Завийте го и отново придайте на тестяното късче форма на топче.
5.
Покрийте тавата за печене с хартия или я намазнете и набрашнете.
Сложете тестените топчета и леко ги притиснете с длан. С тъпата страна
на нож направете на повърхността на козуначетата кръст. Отново ги
покрийте с дебела кърпа и ги оставете на топло място за около половин
час.
6. Смесете брашното (за
украсата) с прясно мляко до получаването на еднородна, гъста
консистенция. Добавете ванилиите и захарта. Разбъркайте отново и
напълнете със сместа шприц. Украсете козуначетата като нарисувате с
млечно-брашняната смес кръстчета в прорезите, които направихте в
предната стъпка.
7.
Сложете козуначетата да се пекат при 180° за около 30 минути. Минути
преди да ги изкарате ги намажете със смес от прясното мляко и захарта
(за сиропа) и отново ги пъхнете във фурната да се доизпекат.
Приятен апетит!